Jak pobrać próbkę gleby do badania i jak ją opisać?

Badanie gleby w celu sprawdzenia jej stanu jest dość popularnym rozwiązaniem. Wyniki mogą bowiem pomóc nam w przywróceniu jej odpowiedniego stanu. Jak pobrać próbkę gleby do badania? Nasz poradnik na pewno rozwieje Twoje wątpliwości! Jak skutecznie pobierać próbki gleby? Większość gleb w Polsce wytworzonych jest na skałach polodowcowych. Z tego też względu często zawierają nieuregulowany […]

Jak skutecznie pobierać próbki gleby?

Większość gleb w Polsce wytworzonych jest na skałach polodowcowych. Z tego też względu często zawierają nieuregulowany odczyn pH. Przekłada się to automatycznie na brak odpowiednich mikroelementów, a także zbyt niską ilość fosforu, magnezu czy potasu. Jak sprawdzić, w jakim właściwie stanie jest nasza gleba? Konieczne będzie pobranie jej próbki do badania. Jego wyniki pozwolą na wprowadzenie racjonalnego nawożenia, które umożliwi uzyskanie na takiej glebie wysokich plonów roślin uprawnych.

Jak pobrać próbkę gleby do badania? Czynność ta nie jest zbyt skomplikowana, a może przynieść naprawdę wiele korzyści. Warto jednak pamiętać o kilku aspektach, dzięki czemu cały proces przebiegnie bez zbędnych komplikacji. Przede wszystkim należy przygotować mapy swoich pól przeznaczonych do badania. Wytyczamy miejsca optymalne, z których pobieramy ok. 0,5kg gleby szpadlem z dwóch głębokości: 0-15cm oraz 15-30cm.

Oznaczanie próbek gleby

W celu wykonania analiz podstawowych wystarczy pobrać próbkę reprezentatywną – około pół kilograma gleby. Oznaczamy dokładnie próby w następujący sposób: za pomocą GPS określamy lokalizację pobrania próbki oraz wpisujemy na etykiecie głębokość (0-15cm, 15-30cm), z której gleba była pobrana. Dzięki takiemu oznaczeniu nasze badania będą dokładne, co jest niezbędne w późniejszym planowaniu nawożenia. Szczegółowo oznaczone próby przekazujemy do laboratorium diagnostyki gleby.

To, jak gruntowanie będzie przebadana gleba, zależy od samego jej właściciela. Warto jednak od razu podkreślić, że bardzo cenne są już te informacje, które możemy uzyskać z podstawowego badania. Pomaga ono dokładnie określić zawartość fosforu, potasu, magnezu, a także pH. Ustalenia takie pomogą dobrać najlepszy sposób nawożenia, który równocześnie nie będzie oddziaływać niekorzystnie na całe środowisko. Metody badań w laboratorium diagnostyki gleby są zwykle szybkie i wydajne. Dają nam całościowe spojrzenie na stan gleby (23 parametry). W dobrym laboratorium otrzymamy interpretacje wyników oraz rekomendacje (opcjonalnie). Dodatkowo, na życzenie klienta można otrzymać zalecenia dotyczące poprawy stanu gleby na podstawie analizy próbek.

Dbałość o otoczenie to jedna z wielu przesłanek, jakie niesie ze sobą biologizacja. Certyfikacja rolnictwa regeneratywnego, którą proponujemy swoim klientom, opiera się wyłącznie na naturalnych i nieszkodliwych rozwiązaniach z zakresu rolnictwa. Korzyści z certyfikacji rolnictwa regeneratywnego jest mnóstwo – jedną z nich jest możliwość uprawiania ziemi bez konieczności używania środków chemicznych. Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą i sprawdzenia, jak proste jest rolnictwo regeneratywne!