Zastanawiasz się, od czego właściwie zależy żyzność gleby? W takim razie koniecznie zapoznaj się z naszym artykułem. Wyjaśnimy pokrótce, co właściwie ma wpływ na dany stan gleby.
Co to jest żyzność gleby?
Aby móc zadbać o odpowiednią żyzność gleby, konieczne będzie najpierw zapoznanie się z definicją takiego pojęcia. Żyzność to nic innego, jak określenie naturalnej zdolności gleby do tego, by móc zaspokajać potrzeby rosnących w glebie roślin. Na żyzność składa się zespół jej właściwości fizycznych, chemicznych oraz biologicznych, których zadaniem jest zapewnienie roślinom odpowiednich warunków do wzrostu.
Co właściwie ma wpływ na żyzność gleby?
Czynników warunkujących glebę jest wiele. Co ciekawe, nie muszą one wcale być naturalne. Popularna jest obecnie biologizacja, czyli pomaganie glebie w zachowaniu odpowiedniej żyzności.
Jeśli chodzi o czynniki naturalne, które mają bezpośredni wpływ na żyzność gleby, możemy wymienić między innymi jej budowę morfologiczną. Ogromne znaczenie mają właściwości morfologiczne profilu glebowego, jak również miąższość gleby i jej poziom próchniczny.
Niezwykle istotne są także właściwości fizyczne, do których zaliczyć możemy między innymi strukturę, teksturę, porowatość, układ porów, właściwości termiczne i wodne, a także całościowy skład granulometryczny. Nie bez znaczenia dla żyzności gleby pozostają jej właściwości biochemiczne oraz biologiczne, czyli zawartość odpowiedniej substancji organicznej oraz aktywność biologiczna gleby. Do żyzności gleby przyczyniają się również właściwości chemiczne i fizykochemiczne, czyli zasobność w składniki pokarmowe, zawartość substancji toksycznych, odczyn gleby, jak również jej buforowość.
Czy żyzność gleby da się poprawić?
Brak żyzności gleby może stanowić poważny problem. Trudno bowiem będzie odpowiednio ją spożytkować. Niedobór składników mineralnych, które mają stanowić bezpośrednie pożywienie dla roślin sprawi, że nie będą miały one żadnych warunków do rozwoju. Co zrobić w takiej sytuacji? Odpowiednim rozwiązaniem jest wspomniana już biologizacja. To nic innego, jak rolnictwo regeneratywne, które może w przyszłości wpłynąć na zatrzymanie zmian klimatycznych, a nawet ich odwrócenie! Certyfikacja rolnictwa regeneratywnego to również możliwość podnoszenia żyzności gleb, a co za tym idzie – również jakości produkowanej w ten sposób żywności. Takie naturalne użyźnienie gleby niesie ze sobą wiele korzyści! Bogata w próchnicę warstwa gleby, która dodatkowo jest odpowiednio zbilansowana pod względem składników mineralnych, z pewnością będzie korzystnym podłożem dla wielu roślin. Biologizacja umożliwia przenikanie do warstw gleby jonów wapnia, magnezu oraz potasu, dzięki czemu ma ona znacznie lepszą strukturę i umożliwia na przykład lepsze magazynowanie wody. Możliwość przeprowadzania intensywnej wymiany jonowej prowadzi z kolei do łatwiejszego udostępniania roślinom tych składników mineralnych, które niezbędne są zarówno do ich wzrostu, jak i rozwoju. Korzyści certyfikacji rolnictwa regeneracyjnego są wprost nieocenione – przekonaj się o tym sam!