Uprawa uproszczona czy pełna – jaką wybrać?

Zastanawiasz się, co właściwie będzie lepsze dla Twoich roślin – uprawa uproszczona czy uprawa tradycyjna? Wybór zależy od wielu czynników. Zapoznaj się z naszym poradnikiem, który znacznie ułatwi Ci podjęcie odpowiedniej decyzji. Uproszczona uprawa roli – na czym polega? Coraz więcej rolników decyduje się właśnie na przeprowadzanie w swoim gospodarstwie uprawy uproszczonej. Dlaczego? Taka uprawa […]

Uproszczona uprawa roli – na czym polega?

Coraz więcej rolników decyduje się właśnie na przeprowadzanie w swoim gospodarstwie uprawy uproszczonej. Dlaczego? Taka uprawa jest przede wszystkim znacznie bardziej ekonomiczna! Uprawa uproszczona szczególnie sprawdzi się w przypadku większych gospodarstw – duże areały sprawiają bowiem, że niższy nakład łożony na uprawę jest znacznie bardziej widoczny. Ta forma prowadzenia gospodarstwa jest jednak coraz częściej przejmowana także przez średnie i małe gospodarstwa.

Czym się różni uprawa uproszczona od uprawy tradycyjnej? W przypadku tej pierwszej to przede wszystkim rezygnacja z zastosowania pługa. Uproszczenie polega zatem na tym, że uprawa ta jest po prostu bezorkowa. Wszelkie zmiany w glebie są wyłącznie powierzchowne, przy czym siew jest bezpośredni. Na czym jednak polega trudność? Należy pamiętać o tym, by uprawa uproszczona była odpowiednio rozplanowana. Z reguły nie potrzeba zakupu nowego sprzętu, ponieważ kultywator ścierniskowy oraz siewnik są już na wyposażeniu większości gospodarstw. Kultywator posiada wały strunowe, które nacinają glebę, ale nie wywraca gleby na wierzch, co sprzyja zatrzymaniu erozji.

Uprawa uproszczona – zalety

Zanim podejmie się decyzję dotyczącą wyboru uprawy uproszczonej, warto zapoznać się z zaletami tego stylu. Najczęściej wymienia się po prostu ograniczenie ilości czasu pracy. Wspomnieliśmy już o sporych oszczędnościach finansowych, które dotyczą przede wszystkim większych przedsiębiorstw. Uprawa uproszczona korzysta z mniejszych ilości maszyn, dzięki czemu rolnicy mogą na przykład oszczędzić na paliwie czy właśnie kosztach związanych z utrzymaniem parku maszynowego. Rolnicy zauważają korzystne zmiany nie tylko w budżecie gospodarstwa, ale i na polu. Zredukowanie przez nich systemu uprawowego ma bezpośredni wpływ na poprawę struktury gleby.

Jeśli chodzi o wady, to często wskazuje się znacznie większy problem z chwastami. Istnieje ryzyko pojawienia się na przykład perzu. Jednak i z tym rolnicy coraz częściej radzą sobie znakomicie poprzez stosowanie odpowiednich mieszanek międzyplonów. Konieczne jest również wspomnienie o tym, że orka w przypadku uprawy uproszczonej może doprowadzić do sporej utraty wody. W Polsce niestety dość często występują okresy suszowe, zatem nie powinno przeprowadzać się takich czynności właśnie wtedy, gdy pojawiają się okresy niedoboru opadów.

Jaki rodzaj uprawy wybrać?

Wskazanie najbardziej odpowiedniej formy uprawy jest proste. Dobrym pomysłem będzie oszacowanie ewentualnych korzyści finansowych, które wynikną z przekształcenia uprawy w uproszczoną. Warto jednak pamiętać, że wszystko jest zależne od uwarunkowań danego gospodarstwa – zwłaszcza ekonomicznych, jak i produkcyjnych. Jeśli interesują Cię naturalne metody prowadzenia gospodarstwa, koniecznie zapoznaj się z naszą ofertą. Pomożemy Tobie w konwersji Twojego gospodarstwa na rolnictwo regeneracyjne. Biologizacja oraz certyfikacja rolnictwa regeneratywnego to same korzyści – o wszystkim możesz przeczytać na naszej stronie internetowej (patrz: korzyści certyfikacji rolnictwa regeneratywnego).