Our Blog
Share our passion for outstanding design & development
Pozostawianie słomy na polu: Jak zagospodarować resztki pożniwne?
Pozostawianie słomy na polu po zbiorach jest podstawową praktyką rolnictwa, która jest kluczowa dla zarządzania składnikami odżywczymi i regeneracji gleby po żniwach. Gleba będąca magazynem minerałów i substancji organicznych, jest żywym ekosystemem, który dzięki swej...
2. edycja BIO_REACTION za nami
Fundacja Rozwoju Rolnictwa Terra Nostra aktywnie promuje rolnictwo regeneratywne w Polsce. Już od 2 lat organizuje Międzynarodowe Forum Rolnictwa Regeneratywnego BIO_REACTION. 13 czerwca 2024r. w Pierzchnie k. Poznania odbyła się kolejna edycja wydarzenia. Forum...
Dlaczego zbieramy dane z prowadzonej produkcji?
Każdy producent rolny ma świadomość, że od sposobu zarządzania gospodarstwem zależeć będą ekonomiczne wyniki jego działalności.
Międzyplony, jak je dobrać?
Stosowanie międzyplonów to kluczowy element rolnictwa regeneratywnego, które staje się coraz bardziej popularnym rozwiązaniem dla współczesnych producentów rolnych.
Dbajmy o retencję wody w gospodarstwie
Zasoby wodne w Polsce określane są jako relatywnie niewielkie, a dodatkowo cechuje je zmienność sezonowa i zróżnicowanie obszarowe. Wielkość odnawialnych zasobów wody słodkiej przypadająca na 1 mieszkańca Polski wynosi niecałe 1,6 tys. m3, co wskazuje na zagrożenie...
Znaczenie bioróżnorodności w rolnictwie
Bioróżnorodność czyli co? Wszyscy o niej słyszeli, ale czym naprawdę jest? Samo określenie „bioróżnorodność” zostało po raz pierwszy użyte w 1985 roku i powstało jako połączenie słów „biologiczna różnorodność”. Pojęcie to oznacza różnorodność wszystkich organizmów,...
Dlaczego wymóg raportowania ESG ma istotne znaczenie dla rolników?
Dla większości firm tworzących łańcuch dostaw żywności od 2025 obowiązkowe staje się raportowanie ESG (Environmental, Social, and Governance) stanowiące część polityki CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). CSRD to dyrektywa Unii Europejskiej mająca na...
Jakość żywności zaczyna się w glebie
Jakość jedzenia, które trafia na nasze stoły, zaczyna się w glebie. Coraz większe znaczenie w oczach konsumentów ma wartość odżywcza dostarczanej żywności oraz jej produkcja z poszanowaniem środowiska naturalnego. Pogodzenie wymogów stawianych współczesnemu rolnictwu...
Fundacja Terra Nostra od 2022 roku prowadzi na zlecenie EIT Food Program Rewolucji Regeneratywnej w Rolnictwie.
Fundacja Terra Nostra od 2022 roku prowadzi na zlecenie EIT Food Program Rewolucji Regeneratywnej w Rolnictwie. Po dwóch latach postanowiliśmy podsumować naszą działalność w cyfrach: w dwóch dwudniowych szkoleniach udział wzięło ponad 60-ciu rolników w programie...
Bezpłatne warsztaty Rolnictwo Regeneratywne i Precyzyjne
Szanowni Państwo, Wszyscy funkcjonujemy w wyjątkowo dynamicznej rzeczywistości. Do silnych wahań kosztów produkcji i cen skupu, anomalii pogodowych, a także do polityki dotykającej kolejnych aspektów naszej działalności, ostatnio doszła jeszcze potrzeba zaadaptowania...