Biologizacja rolnictwa

Rolnictwo stoi przed wielkimi wyzwaniami. Z jednej strony mamy do czynienia zarówno z coraz większą potrzebą wyżywienia rosnącej globalnej populacji, z drugiej z niszczycielską degradacją gleby spowodowaną intensywnym rolnictwem konwencjonalnym i postępującymi zmianami klimatycznymi. 

Już dziś decydujemy o tym w jakim świecie będą żyły nasze dzieci i wnuki. Czy będziemy żywić się pełnowartościowymi produktami czy suplementami diety?

Erozja gatunkowa płodozmianów to ogromne wyzwanie, z którym mierzy się rolnictwo. Tak w Polsce, Europie, jak i na świecie udział zbóż w strukturze zasiewów sięga nawet 80%, co skutkuje drastycznym ograniczeniem bioróżnorodności w rolnictwie. Uproszczenia w płodozmianie sprawiają, że spada zawartość próchnicy w glebie, a co jest z tym związane zmniejszają się zdolności buforowe gleby, tak istotne podczas okresowo występujących zjawisk, takich jak susza, upały czy nawalne deszcze. 

Rolnictwo ma jednak niesamowity potencjał do drastycznego ograniczenia emisji, dzięki sekwestracji dwutlenku węgla atmosferycznego, czyli wiązania węgla organicznego w glebie. Rolnictwo regeneracyjne to naturalny sposób na zatrzymanie zmian klimatycznych, a nawet ich odwrócenie przy jednoczesnym podnoszeniu żyzności gleb i produkcji wartościowej żywności.  

Bogata w próchnicę i właściwie zbilansowana pod względem wysycenia kompleksu sorpcyjnego jonami wapnia, magnezu, potasu i sodu gleba, bogata w próchnicę, cechuje się większą pojemnością wodną. Dzięki zdolności do intensywnej wymiany jonowej jest w stanie gromadzić i udostępniać roślinom niezbędne do ich wzrostu i rozwoju roślin składniki pokarmowe oraz wodę.  

Praktyki rolnictwa regeneratywnego

Wapnowanie

pozostawianie resztek pożniwnych na polu

wykorzystywanie nawozów naturalnych

minimalna uprawa gleby,

bogaty płodozmian

uprawa roślin okrywających

Biologizacja to holistyczne podejście do uprawy ziemi. Wdrożenie jej praktyk wpływa na podniesienie żyzności gleby i poprawie jej właściwości fizyko-chemicznych.

Wapń, będący najważniejszym składnikiem odżywczym gleby, stanowi o jej żyzności. Stosunek wapnia do magnezu decyduje o zwięzłości gleby. O tym czy gleba jest wystarczająco pulchna i czy korzenie roślin swobodnie w nią wrastają, a także o tym, ile diesla zużywa ciągnik podczas uprawy. Wapń decyduje również przyswajalność składników pokarmowych i wpływa na pH gleby, czyli jej odczyn.

Dzięki pozostawianiu resztek pożniwnych na polu i wykorzystywaniu nawozów naturalnych wzbogacamy glebę w węgiel. Zawartość materii organicznej jest kluczowa dla gleby, bez niej nie ma życia. Co więcej, decyduje o pojemności wodnej i strukturze gleby. Stanowi również ochronę przed patogenami i jest źródłem wielu składników mineralnych dla roślin.

Orka i intensywna uprawa zaburza życie biologiczne gleby. Dlatego też należy ograniczyć do minimum uprawki, głęboko spulchniać bez odwracania i płytko mieszać. Taka uprawa sprzyja powstawaniu próchnicy. Wpływa to bardzo korzystnie na strukturę gleby, która staje się chłonna jak gąbka i jest w stanie przyjąć nawet nawalny deszcz. Jest również odporna na wysuszanie i erozję.

Długie korzenie roślin okrywowych spulchniają ziemię i okrywają ją przed nadmierną ekspozycją na promienie słoneczne. Poplony są źródłem materii organicznej, która stanowi źródło energii dla mikroflory glebowej, a te dostarczają niezbędne składniki odżywcze roślinom następczym. Doskonale wzbogacają płodozmian, zwiększając bioróżnorodność, stanowiąc także źródło pożywienia dla zapylaczy w martwych okresach.

Rolą Fundacji jest przygotowanie indywidualnego planu dostosowanego do potrzeb gospodarstwa w celu polepszenia ekonomicznego funkcjonowania gosp.

Jeśli chcesz się dowiedzieć co możesz zrobić, by poprawić efektywność Twojego gospodarstwa, by obniżyć koszty produkcji, zwiększyć plony, zacząć zarabiać na kredytach węglowych skontaktuj się z naszym specjalistą!

W trosce o planetę i przyszłe pokolenia

Według szacunków IPCC rolnictwo jest jednym z największych producentów gazów cieplarnianych na poziomie 24% całkowitych emisji. 

Gleba obok oceanów to największy magazyn CO2 i dlatego rolnictwo ma wyjątkowy potencjał do drastycznego ograniczenia emisji poprzez sekwestrację węgla atmosferycznego.

Jeśli nie zmienimy podejścia do rolnictwa, by wyżywić ludzkość za 30 lat emisja dwutlenku węgla wzrośnie niemal o 90 procent.

Wspierając rolnictwo biologizacyjne, pomagamy w regeneracji naszej planety (sekwestracja CO2, odwrócenie zmian klimatycznych, zapobieganie wyjaławianiu gleb i skażeniu wód) i w zrównoważony sposób zabezpieczamy przyszłość produkcji rolnej oraz zdrowe środowisko dla następnych pokoleń. 

Ta strona korzysta z ciasteczek. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.