Ogłaszamy rewolucję w rolnictwie!

Fundacja Rozwoju Rolnictwa Terra Nostra na zlecenie EIT Food wykonuje zadania w ramach Rewolucji w Rolnictwie Regeneratywnym w roku 2022.

EIT Food to część Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii (EIT) – niezależnego organu Unii Europejskiej utworzonego w 2008 roku. Celem EIT Food jest stworzenie i promowanie w całej Europie środowiska sprzyjającego innowacyjności i przedsiębiorczości.

Dlaczego Rewolucja?

Rolnictwo regeneracyjne jest alternatywą dla konwencjonalnego, czyli często destrukcyjnego modelu zarządzania jak również dla ekologicznego, często mało opłacalnego ekonomicznie i dla konsumenta drogiego modelu uprawy. Regeneracja zwraca szczególną uwagę na prawidłowy stan środowiska naturalnego, a szczególnie gleby i dąży do produkcji zdrowej, zrównoważonej żywności w opłacalny sposób. Koncepcja ta obejmuje nie tylko tradycyjne praktyki rolnicze, znane na wsiach od wieków i wzbogacone o nowoczesną wiedzę, ale także nowoczesne narzędzia rolnicze. Nieco zapomniane, stare metody uprawy wracają do łask w obliczu postępującej degradacji gleby i wody glebowej, niekorzystnych dla ludzi zmian klimatycznych i założeń Europejskiego Zielonego Ładu. Czy zwiastują powrót do czasów, gdy gospodarstwa były w pełni samowystarczalne, a życie w symbiozie z naturą i podążanie za jej rytmem było czymś zupełnie naturalnym? Czy rezygnacja z nieustannej walki o zwiększenie produktywności gospodarstw rolnych i maksymalizację zysków, w imię szacunku i akceptacji tego, co oferuje nam natura, może być w ogóle opłacalna? Czy można połączyć uprawę zgodną z ochrona zasobów glebowych z dobrym i wydajnym plonem?

To właśnie poznanie odpowiedzi na te pytania jest swoistą rewolucją. Zmianą często światopoglądową, zderzeniem przyzwyczajeń do umiejętnego połączenia dobrych, tradycyjnych praktyk z nowoczesnością i technologią.

Zależy nam na zmianie sposobu myślenia polskich, i nie tylko polskich, rolników. Chcemy wspólnie wypracować model pokazujący, że innowacyjnym sposobem uprawy można osiągać nie tylko wyższe plony, obniżyć koszty, ale także dbać o ekosystem. Biologizacja i rolnictwo regeneracyjne to zysk dla wszystkich, dla producentów, środowiska naturalnego i dla nas konsumentów, gdzie finalnie otrzymujemy lepsze jakościowo i zdrowsze, zrównoważone produkty” – mówi Adam Baucza, prezes Fundacji Terra Nostra.

Na czym polega nasza rewolucja, jakie działania przewidujemy?

Nasz projekt zaczęliśmy od odwiedzin u sześciu rolników wyłonionych w ramach programu w roku 2021. Poznaliśmy ich potrzeby, sposoby gospodarowania i wymieniliśmy się wzajemnie dobrymi praktykami. Podczas wizyt pobraliśmy próbki gleby do badań, aby wspólnie na podstawie ich wyników określić dalsze działania regeneratywne. Z opisem gospodarstw wyłonionych w konkursie w roku 2021 można zapoznać się pod linkiem: https://www.eitfood.eu/news/regenerative-agriculture-revolution-in-poland-farmers-who-care-and-take-action
W ramach działania projektu Rewolucji Regeneratywnej w Rolnictwie w roku 2022, Fundacja Rozwoju Rolnictwa Terra Nostra stworzyła możliwość udziału w dwudniowych szkoleniach w trzech terminach i lokalizacjach do wyboru w Polsce:

⦁ 27-28.06.2022 w Śremie (Wielkopolska) – Hotel Metropol Pl. 20-Go Października 43, 63-100 Śrem
⦁ 4-5.07.2022 w Kętrzynie (Warmia i Mazury) – Hotel KOCH ul. Sportowa 1, 11-400 Kętrzyn
⦁ 7-8.07.2022 w Głubczycach (Opolskie) – Dworek PESZKÓW ul. Parkowa 4, 48-100 Głubczyce

Opracowany program szkoleniowy oprócz naukowej wiedzy teoretycznej skupia się również na praktyce, którą zaprezentują gospodarstwa, objęte programem certyfikacji na zgodność z Systemem Produkcji Biologizacyjnej Terra Nostra zawierający nowoczesny i przyjazny środowisku kanon uprawy. Certyfikat potwierdza, że produkcja rolnicza prowadzona jest transparentnie w oparciu o opracowane filary biologizacji. Tym samym zajęcia te zapewnią co najmniej 30-tu rolnikom z całej Polski możliwość uczenia się, dzielenia się wiedzą i nawiązywania kontaktów.

Po szkoleniu na podstawie opracowanych przez uczestników szkolenia Planów Rewolucji Rolnictwa Regeneratywnego wybranych zostanie sześciu rolników, którzy będą wspierani przez program EIT Food dla wdrożenia holistycznego planu transformacji rolnictwa regeneracyjnego w swoich gospodarstwach w oparciu o przygotowane badania gleby.

Zasady rolnictwa regeneratywnego zostaną zaprezentowane szerszej rzeszy zainteresowanych rolników podczas TOP Żniw w Tulcach pod Poznaniem już 12 lipca 2022. Tam, w namiocie Terra Nostra będziemy rozmawiać o regeneracji i biologizacji.

Rezultaty naszych działań projektowych zostaną zaprezentowane na konferencji „Narodowe wyzwania w rolnictwie” zaplanowanej na 27 października 2022 w hotelu Windsor w Jachrance.

Zapraszamy!

O EIT Food

EIT Food to największa na świecie i najbardziej dynamiczna społeczność zajmująca się innowacjami w dziedzinie żywności. Przyspiesza innowacje, aby zbudować przyszłościowy system żywnościowy, który będzie produkować zdrową i zrównoważoną żywność dla wszystkich.​

Mając wsparcie Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii (EIT), organu Unii Europejskiej, EIT Food inwestuje w projekty, organizacje i jednostki, które akceptują cele w zakresie stworzenia zdrowego i zrównoważonego systemu żywnościowego. EIT Food wyzwala potencjał innowacji w firmach i uniwersytetach, a także tworzy i wspomaga wdrożenia w rolnictwie, by wprowadzać na rynek nowe technologie i produkty. Wyposaża przedsiębiorców i profesjonalistów w umiejętności niezbędne do przekształcenia systemu żywnościowego, stawiając konsumenta w centrum, i pomaga budować zaufanie poprzez ponowne uświadomienie pochodzenia żywności.

EIT Food jest jedną z ośmiu społeczności zajmujących się innowacjami ustanowionych przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), niezależny organ UE ustanowiony w 2008 r., mający na celu promowanie innowacji i przedsiębiorczości w całej Europie.

Dowiedz się więcej na stronie www.eitfood.eu lub śledź w mediach społecznościowych: Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube oraz Instagram.