Pracowici jak pszczółki!

Maj i czerwiec to miesiące największej aktywności zapylaczy na naszych polach. Jak się okazało, pracownicy i edukatorzy Fundacji Terra Nostra pracowali równie intensywnie jak pszczółki. Fundacja Terra Nostra wraz z Krajowym Zrzeszeniem Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych przeprowadziła dwa wydarzenia informacyjno-edukacyjne.

28 maja 2022 w Opolu na rynku odbył się Festiwal Pszczelarski – ku czci Ks. Dr Jana Dzierżona. Patron tego wydarzenia żył w latach 1811-1906, był badaczem życia pszczół, kapłanem, a co najważniejsze ojcem współczesnego pszczelarstwa. Odkrył zjawisko partenogenezy, czyli dzieworództwa u pszczół. Wprowadził także modyfikacje do budowy uli. Zainstalował w nich drewniane listewki (snozy), następnie stworzył ramki i określił budowę ula o ruchomej zabudowie. To na jego cześć na opolskim rynku odbyło się święto pszczół i ich produktów. My również tam byliśmy i prowadziliśmy warsztaty edukacyjne, informacyjne, zabawy oraz doświadczenia. Tłumaczyliśmy na czym polega rola pszczół w ekosystemie i jak ważne i cenne są ich produkty.

Równolegle, bo od 27 maja do 09 czerwca na terenie powiatu kościańskiego i poznańskiego obyły się warsztaty edukacyjne w szkołach dla dzieci w wieku 6-10 lat. Projekt ten nosił tytuł „Działanie edukacyjne w placówkach szkolnych – miody i inne produkty pszczelarskie”. Na potrzeby działań edukacyjnych o życiu pszczół, innych zapylaczach oraz produktach pszczelich został przygotowany film, prezentacja i książeczka edukacyjna. Główni bohaterowie publikacji „Miodzinki i spółka- czyli co w ulu bzyczy” są autorskim pomysłem koleżanki Katarzyny Mądrej wspieranej przez Katarzynę Jórgę. Zajęcia odbywały się w placówkach, do których uczęszczają dzieci naszych pracowników m.in. Czempiń, Kościan, Kicin, Borowo, Stary Lubosz, Turew, Puszczykowo, Stare Oborzyska.

Dzieci podczas zajęć nie tylko otrzymały wiedzę o zasadach społecznych życia w ulu, wartości produktów pszczelarskich, ale samodzielne wykonywały świecę z węzy, odbyły zabawy ruchowe np. „Taniec pszczół” oraz otrzymały słoiczek miodu do degustacji w domowym zaciszu. Dzięki zaangażowanemu i sprawnemu zespołowi składającego się z 9-ciu edukatorów w czasie 10 dni przeszkolono 50 grup, 1200 dzieci z 8 miejscowości.

Energia osób prowadzących oraz ich profesjonalizm przełożyły się na decyzję o tym, że już we wrześniu będziemy te warsztaty kontynuować nie tylko w szkołach, ale i w przedszkolach na terenie Wielkopolski oraz Opolszczyzny.