Szczyt klimatyczny ToGetAir

Fundacja Rozwoju Rolnictwa Terra Nostra współorganizuje dwie debaty w w ramach Szczytu Klimatycznego TOGETAIR.

DEBATA (23) (godz.12:00 – 13:30) – POWRÓT DO ŻYWNOŚCI – CO NAPRAWDĘ JEST ZDROWE DLA KONSUMENTA ?

O czym będziemy rozmawiać?

• czy żywność rzeczywiście nas odżywia?
  • czy ładnie wyglądające, wyselekcjonowane pod kątem wielkości i kształtu produkty spożywcze są dla konsumentow źródłem wartości odżywczych?
  • na ile założenia Europejskiego Zielonego Ładu wpisują się w preferencje konsumenckie i realia producentów żywności?
  • czy można produkować efektywnie i zdrowo?
  • czy konsumenci mają świadomość tego, które produkty pochodzą z wartościowych źródeł, czy potrafią zidentyfikować je na sklepowej i czy są w stanie zapłacić więcej za produkt wyższej jakości?
  • czy przyszłe pokolenia będą miały szansę zjeść prawdziwą marchewkę czy tylko ładnie wyglądającą wydmuszkę, produkt marchewkopodobny?
  • czy konsument ma realny dostęp do produktów wysokiej jakości w akceptowalnych cenach i czy istnieje alternatywa między żywnością masowej produkcji, a drogimi i mało powszechnymi produktami ekologicznymi?

PANELIŚCI:

Marzena Styczyńska, Katedra Żywienia Człowieka Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Adam Baucza, Prezes, Fundacja Rozwoju Rolnictwa Terra Nostra

Witold Dżugan, Dyrektor Certyfikacji i Członek Zarządu Bureau, Berau Veritas

Mateusz Gutsche, V-ce Prezes Zarządu, Good Mills Polska Roman Kubiak, Prezes Pfeifer & Langen Polska

MODERATOR: Patrycjusz Wyżga, WIRTUALNA POLSKA

DEBATA (25) ( godz.13:30- 15:00) – ZRÓWNOWAŻONE ROLNICTWO XXI WIEKU: POMIĘDZY BIORÓŻNORODNOŚCIĄ A MASOWĄ PRODUKCJĄ TANIEJ ŻYWNOŚCI.

O czym będziemy rozmawiać?

• Czy polscy rolnicy wiedzą, jakie zmiany czekają ich w związku z koniecznością przeciwdziałania zmianom klimatu?
  • Rolnicy już odczuwają konsekwencje zmiany klimatu – zmienną pogodę, ekstremalne zjawiska pogodowe, przewlekłe susze lub powodzie. Jak sektor produkcji żywności – kluczowy z perspektywy bezpieczeństwa państwa – może przygotować się na te wyzwania? Czy może jedynie minimalizować straty czy może też działać bardziej proaktywnie?
  • Przyszłość rolnictwa – czy będziemy importować żywność z drugiego końca świata czy produkować ją bardziej lokalnie? Co stoi dziś na przeszkodzie, by wybrać niezależność żywieniową i samowystarczalność w produkcji rolnej?
  • Przygotowanie Polski do wdrożenia „Strategii od pola do stołu” – czy jesteśmy gotowi? Które sektory produkcji żywności mogą najwięcej zyskać i stracić na zmianach?
  • Na ile polska wieś jest świadoma czekających ją zmian? Jak komunikować konieczność reform, by uniknąć konfliktów społecznych?
  • Rolnictwo regeneratywne – co zrobić, by się upowszechniło?
  • Przeprojektowanie łańcuchów produkcji i dostaw żywności – co zrobić, by jak najmniej wartościowych produktów się marnowało? W jaki sposób możemy ograniczyć emisje gazów cieplarnianych? Jakie działania rolnicy mogą podjąć, by ich działalność miała jak najmniejszy wpływ na środowisko?

PANELIŚCI:

Rafał Romanowski, Wiceminister, Ministerstwo Rolnictwa

Maciej Golubiewski, Head of Cabinet of Commissioner for Agriculture,

Mr. Janusz Wojciechowski, Komisja Europejska

Diana Piotrowska, Dyrektor Departamentu Ochrony Przyrody i Leśnictwa, NFOŚiGW

Łukasz Łowiński, Poznański Instytut Technologiczny, Sieć Badawcza Łukasiewicz

Paweł Kaczmarek, Prezes TOPFARMS Wielkopolska, TopFarms

Tomasz Krupiewski, Menadżer ds. zrównoważonego rozwoju, McDonald’s Polska

Adam Baucza, Prezes Fundacji, Fundacja Terra Nostra

MODERATOR: Przemysław Białkowski, Zielona Interia

Zachęcamy do obserwowania nas i oglądania na żywo Togetair2022:

Facebook https://www.facebook.com/TOGETAIR2022

Instagram: https://www.instagram.com/togetair2022/

Twitter https://twitter.com/togetair

LinkedIn https://www.linkedin.com/company/togetair-2020

Money.pl https://www.money.pl/sekcja/szczytklimatyczny/

Zapisz się już teraz: https://fb.me/e/593iZTHDC

Tutaj link do transmisji ze studia 1 na naszym youtubie: https://youtu.be/Y8UH-K-sB1c

Debaty są współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 Plan operacyjny na lata 2022–2023, złożonego w ramach konkursu nr 6/2022 dla partnerów Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na wybór operacji, które będą realizowane w 2022 i 2023 r. w ramach dwuletniego planu operacyjnego na lata 2022–2023; PROW 2014-2020; operacja pn.: „Biologizacja – droga do przyszłości”.