Kodeks 5C

1C Uprawa

Minimalizacja oddziaływania na glebę

Intensywna uprawa gleby zaburza jej życie biologiczne, dlatego głównym założeniem zabiegów jej uprawy powinno być minimalistyczne na nią oddziaływanie, z maksymalną możliwą eliminacją orki.

Nie odwracaj gleby

Płytkie mieszanie

Płytkie mieszanie, sprzyjające procesom humifikacji, czyli powstawaniu próchnicy, powoduje, że gleba staje się chłonna jak gąbka i może przyjąć każdy, nawet nawalny, opad. Jedna z ważniejszych zasad brzmi „Uprawiać tak mało, jak się da i tak dużo, jak potrzeba”

nasze motto

Uprawiaj tak mało jak się da i tak dużo jak potrzeba!

Głównym założeniem zabiegów uprawy gleby powinno być minimalistyczne oddziaływanie na glebę, z maksymalną możliwą eliminacją orki, przy jednoczesnym zachowaniu spulchnienia niezbędnego dla wzrostu i rozwoju korzeni. Spulchnianie głębokie gleby winno odbyć się bez odwracania co zmniejsza zaburzanie życia mikroorganizmów. Kolejne założenie to płytkie mieszanie czyli uprawki konserwacyjne, które w odróżnieniu od technologii No-till, sprzyja względnie beztlenowym procesom humifkacji, czyli powstawaniu próchnicy, dzięki czemu gleba staje się chłonna jak gąbka i może przyjąć każdy, nawet nawalny, opad.