Wapnowanie gleb – Kiedy wapnować glebę i co daje sypanie wapna na pole?

Posiadanie własnej ziemi to również konieczność jej odpowiedniego pielęgnowania. Jedną z wielu czynności, jakie należy wykonać, jest wapnowanie gleb. Kiedy należy przeprowadzać ten proces? Zapoznaj się z naszym poradnikiem, by uzyskać konkretną odpowiedź. Wapnowanie gleby – co to za proces? Wapnowanie to zabieg, którego celem jest przede wszystkim podwyższenie kwaśnego odczynu posiadanej przez nas gleby. […]

Wapnowanie gleby – co to za proces?

Wapnowanie to zabieg, którego celem jest przede wszystkim podwyższenie kwaśnego odczynu posiadanej przez nas gleby. Zbytnia kwasowość sprawia, że uprawiane rośliny po prostu głodują. Nie mogą bowiem przyswajać odpowiedniej ilości składników pokarmowych bądź przyjmują ich niedostateczną ilość. Większość roślin nie jest w stanie odpowiednio wzrastać w kwaśnej glebie, dlatego wapnowanie może być tutaj pomocne.

Zakwaszone gleby występują w Polsce bardzo często. Dzieje się tak głównie z uwagi na naturalnie występujące warunki geologiczne, chociaż na taki stan wpływ ma również działalność człowieka. Intensyfikacja rolnictwa sprawia, że gleba staje się wyjałowiona.

Nawet odpowiednie nawożenie preparatami z wapnem może być niewystarczające. Wystarczy bowiem deszcz czy topniejący śnieg, by skutecznie wypłukać ten składnik mineralny. Gleby zakwaszane są również na skutek kwaśnych opadów. Powstają one z uwagi na zbyt dużą emisję dwutlenku siarki oraz innych niekorzystnych dla środowiska gazów, które powstają w wyniku spalania różnego rodzaju paliw. Na szczęście wapnowanie jest dość prostym procesem, który może szybko przywrócić glebie jej odpowiedni stan. Ważne jednak, by robić to umiejętnie – w przeciwnym razie proces taki może być szkodliwy.

Kiedy wapnować glebę – wskazówki

Proces wapnowania najlepiej rozpocząć już po zebraniu posadzonych wcześniej plonów. Warto wybrać do tego dzień suchy, a żeby wapnowanie przyniosło odpowiedni skutek. Należy jednak pamiętać, że każda decyzja o wapnowaniu powinna zostać poprzedzona badaniem i analizą gleby.

Efekty przeprowadzenia wapnowania znacznie łatwiej zauważyć po przeprowadzeniu takich czynności jesienią. Zimą następuje bowiem powolny proces odkwaszania, a złożone procesy chemiczno-biologiczne ulegają stabilizacji. Na wiosnę gleba jest zatem całkowicie przygotowana do tego, by na niej siać bądź nawozić innymi składnikami mineralnymi.

Na co wpływa wapnowanie? Po takim zabiegu odczyn pH gleby znacząco wzrasta. Staje się wówczas obojętny bądź lekko kwaśny, dzięki czemu rośliny są w stanie znacznie lepiej pobierać potrzebne im składniki mineralne. Budowanie struktury to jeden z czynników, który wpływa na regenerację gleby. Rolnictwo regeneratywne dba przede wszystkim o środowisko naturalne. Certyfikacja rolnictwa regeneratywnego obejmuje zatem przeprowadzanie procesów, które mają na celu polepszenie upraw bez konieczności wyjaławiania gleby. Korzyści certyfikacji rolnictwa regeneratywnego jest jednak znacznie więcej. Pojęciem związanym właśnie z procesami rolnictwa regeneratywnego jest biologizacja. To model gospodarowania, który jest przeciwieństwem tradycyjnego rolnictwa intensywnego. Jego głównym celem jest prawidłowa gospodarka, która ma znacząco polepszyć stan środowiska naturalnego. Ten typ rolnictwa wpływa korzystnie na stan wód, gleb, a także zwierząt i roślin.